Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2017 13:10 - Бозайници в България
Автор: denislavaikto Категория: Други   
Прочетен: 824 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2017 13:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кафява мечка  image  Най-големия хищник у нас се нарича кафява мечка. Това превъзходно животно живее в Рила, Пирин, Родопите, Стара планина и дори на В итоша.  Достига на дължина до 2 м, а теглото й варира в границите от 135 до 250 кг. На пръв поглед е тромаво животно, но всъщност в определени случаи тя успява да достигне скорост от 40-50 км/ч. Кафявата мечка има отлично обоняние. Счита се, че мечките са едни от най-интелигентните бозайници. В България тя е защитен от закона вид . За съжаление хората им нанасят непоправими щети, като разкъсват с пътища и огради ареала им, унищожават горите и ги избиват. Отстрелването на мечка у нас струва между 4 и 10 хиляди евро, в зависимост от размера на животното. Мечката е любима атракция в ловния туризъм у нас. Много европейски ловци идват, за да убиват тук забранената за улов в централно и западноевропейските страни животно. 
Балканска дива коза image

В България дивата коза се среща по стръмни склонове със скални комплекси в Рила, Пирин, Стара планина и Родопите от около 600 до 2 900 м н.в. Сведения за дивата коза в Родопите ни дава още Ксенофон, който пише, че траките са ловували на тях.През 1898 г., е наложена 10 годишна забрана за лов в Стара планина, тъй като дивите кози там са под 30 индивида. През 1980-та година за Стара планина са отчитани около 270 диви кози, но запасът им е бил доста по-висок, като на много места са наблюдавани стада от по 40-50 животни.
Прилеп
image
Прилепът
 е бозайник. Предните му два крака са удължени и на трите пръста е опъната летателна ципа. Това са крилете на прилепа, с помоща на който той лети. Очите на прилепа са малки, но затова пък слухът му е превъзходен. При летенето си прилепът издава последователно чести звуци. Когато тези звукови вълни достигат до преграда, те се отразяват от нея и се връщат обратно. Този жив радар помага на прилепите да откриват летящи насекоми и да ги улавят. Женският прилеп ражда 1 , рядко 2 прилепчета.Според българското законодателство, прилепите са защитени видове (включени в Закона за биологичното разнообразие). Това означава,че са забранени убиването, нараняването, безпокойството, улавянето или препарирането на прилепи.
Лалугер image
Едва ли има някой, който да не е виждал това симпатично и изключително интелигентно животинче по поляни и ливади из цялата страна. Живее на колонии, а зимата преживява като заспива зимен сън (хибернация). През това време жизнените му функции са сведени до минимум, а за енергия използва натрупаните през лятото подкожни мазнини. Множество са факторите, които водят до бързото изчезване на този вид – интензивно селско стопанство и използване на пестициди, изоставяне на ливади и пасища и обрастването им с високи треви, палене на стърнища и наводнения. Всичко това е причина лалугерът да е застрашен на световно ниво и популациите му в България бързо да намаляват. Лалугерът е основна хранителна база на редица други застрашени видове – царски орел, египетски лешояд, пъстър и степен пор и др.
Етруската земеровка image
Един от най-дребните бозайници на планетата с размери едва 3,6 до 5,2 см и тегло от 1,25 до 2,34 грама!!! Поради малките си размери и голямото съотношение между площта на тялото и теглото, етруската земеровка, както и всички мишевидни гризачи, изключително бързо губят енергия под формата на топлина и не могат да поддържат постоянна телесна температура. Етруската земеровка е хранителна база за някой от совите, а използването на пестициди, интензивното селско стопанство и загубата на естествени местообитания водят до намаляване и изчезване на популациите й.

   




Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: denislavaikto
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5162
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031