Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2012 10:57 - Опиц застреля младо момче в гръб...?
Автор: rockbul Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4130 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Човешкият живот срещу жилищата на съседите  
"Аз не съм защитавал моя живот, а съм защитавал жилищата на моите съседи. На тези двамата крадци им намериха по 12% наркотик в кръвта, те носеха 40-сантиметрова отвертка. Ами представете си, че с тази отвертка 40-сантиметрова вземат заложници."
Това са думи на иконописеца Йордан Опиц, цитирани от БГНЕС.

Гледам днес фейсбук и се чудя. Всъщност не се чудя, а намирам потвърждение за наличието на социални нагласи, за чието съществуване знам, но с които отказвам да се примиря. Нагласи, според които липсата на добре работещи институции се компенсира не с натиск върху тези институции, с гражданска активност за промяната им, а със саморазправа. Нагласи, според които има висши и низши хора, висшите не могат да бъдат виновни, а низшите не заслужават да живеят.

Ако си иконописец, значи си висш, божи човек. Ако имаш незаконно оръжие, значи правилно го имаш. Ако стреляш по бягащи хора, значи не си имал друг избор.

Ако си наркозависим, значи си низш човек. Ако крадеш, за да си купуваш наркотици, заслужаваш да бъдеш не лекуван, а убит.

Художникът иконописец - жертва, действал в неизбежна самоотбрана, крадецът наркоман - виновник.

Знам, че съм малцинство, но държа да изясня - за мен правото на живот е възможно най-основното човешко право. Ако някой го отнеме в резултат на съзнателно действие, той би трябвало да поеме отговорността си.

Противно на манипулативните твърдения, които се разпространяват из фейсбук, Йордан Опиц, както дори сам твърди (вижте цитата в началото на поста), не е действал поради самоотбрана. Малко хора са си направили труда да прочетат съдебното решение на Върховния касационен съд. Затова цитирам (курсивите са мои):


св.(-идетелите) Ц. и О. са били извън входа в момента, когато той и пострадалия Я. са слезли от асансьора и са разбрали, че входната врата е бил заключена (в различие от приетото от първата инстанция, че те са се намирали в ателието на подсъдимия), което ги е мотивирало да търсят друг изход – през прозореца на площадката на първия етаж, така и по най-оспорвания в процеса – че при отваряне на прозореца Я. не е използвал отвертка и не е държал такава, когато е скочил на земята и в този момент, докато е бил още в приклекнало след скока положение, е бил прострелян от подсъдимия. (...)

В крайна сметка, макар М. да е признал на ДП, че с Я. са имали намерение да вършат кражба, обективно те не са предприели никакви действия в тази насока, още по-малко са използвали някои от инструментите, намерени в дрехите на пострадалия, като единствената индикация, че двамата са евентуални крадци, сведена до знанието на подсъдимия О., са били заявленията на неговия син, провеждал разговор с младежите на една от площадките. Съмнителното им поведение обаче не е давало основание на подсъдимия да действа, за да провежда граждански арест с оглед защита на нечии интереси, каквито не са били поставени в риск, нито да използва огнестрелно оръжие, за да посрещне съпротивата на дееца.
За мен е, меко казано, абсурдно едно убийство да се оправдава с това, че убитият евентуално би могъл да се опита да ограби нечии съседи или да ги вземе за заложници с... отвертка.

А обществената реакция по случая е резултат не само на дефектните ни институции. В случая нямам предвид само съда, но и дознанието - често пъти не се стига до адекватни присъди поради негодни доказателства. Реакцията е резултат, най-вече, на ниското равнище на хуманност в българското общество. Липсата на разбиране, че човекът е ценност сама по себе си. Липсата на онова, поради което норвежкият съд даде на Брейвик справедливо наказание, като същевременно демонстрира човешко отношение. И липсата на онова, поради което норвежкото общество не протестира срещу присъдата.

Неведнъж съм казвала, че институциите ни са точно такива, каквито сме ние. Каквито ние ги направим. Радвам се, че понякога (не често, но все повече) се случва българските институции да са по-адекватни от българското общество.

 написано от  Светла Енчева



Гласувай:
2



1. rockbul - Колко беден, мразещ или алкохол...
15.09.2012 15:30
Колко беден, мразещ или алкохолизиран трябва да бъдеш за да застреляш умишлено едно момче на 25 години бягайки от теб? Вземете и прочете обвинителният акт и стига сте споделяли тези глупости за невинността на ненормалника Опиц. Не познавам нито Опиц нито убитият младеж.Поддържам мнението си, че закона в България твърдо трябва да защитава частната собственост и неприкосновеност, но съм против преду
мишлените убийства на когото и да е без да има непосредствена опасност за живот ти. Газовият пистолет Опиц го е преправил на боен и сачмата е била с изместен център. Попадайки в тялото на жертвата тя се върти и поразява максимален брой органи, както и е направила с младежа. Смъртта му е била продължителна и мъчителна. Туй не мога да разбера с кой акъл ще застреляш човек в гръб,когато е скочил от площадката и е в приклекнало безпомощно състояние. И не в ръцете или в краката, а в сърцето. Това може да го направи само някакъв еснаф, злобар и откачен човек. Ако пасквила който се разпространява за него е да го защитим защото не е наред с мозъка си съм съгласен. Ако е за това, че присъдата е смешно малка също, но да го оневинявам за умишлено убийство няма как да стане. Ще ви отнеме не повече от 5 мин да прочете обвинителният акт. Научих и името на убитото момче. Казвал се е Мариан и трагедията не свършва до тук. Неговата приятелка с която е живеел два дена след убийството му се е самоубила. Познайте защо? Тъй, че др.Опиц с един куршум е успял да прекрати два живота. Питам се този човек рисувач на икони така ли го е посъветвал Бог...?
цитирай
2. анонимен - "Ах,тази сладка дума.СВОБОДА!"
19.09.2012 13:34
Колко тъп трябва да си,да защитаваш човек с 92 кражби!В Щатите,където бях преди години,изрично ме предупредиха да не влизам в частен имот БЕЗ ПОКАНА!Защото може да ме ЗАСТРЕЛЯТ!Не да крада и грабя-ДА НЕ ВЛИЗАМ!!!А тук разни измислени демократчета,дето бъркат демокрация и слободия,непрекъснато реват за ПРАВА!А за задължения-някой друг път!Направо ми се повръща от сбърканяци!
цитирай
3. rockbul - повръщаш анонимец- тъп.
20.09.2012 04:12
Колко ли тъп трябва да си за да повярваш, че някой са го арестували за 92 кражби и са го пуснали ? Простолюдието се манипулира лесно.То са Осама бин Ладен,атентати,терористи и веднага захапвате джама.Трябва да се вдигне дясната ръка докато стигне главата и да започне да чеше докато ви просветне. Трябва да се мисли, а това е трудно ако не се чете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rockbul
Категория: Забавление
Прочетен: 1031534
Постинги: 249
Коментари: 563
Гласове: 1363
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930