Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2009 06:36 - Началото на Вселената ?
Автор: rockbul Категория: Технологии   
Прочетен: 2378 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 08.09.2009 02:56


Началото на Вселената, разбира се, е въпрос, който се разисква от много време. Според някои древни космологии и еврейско-християнско-мюсюлманските предания Вселената се е появила в определен, не твърде отдавнашен момент от миналото. Един от аргументите за такова начало е било раз­бирането, че е необходимо да има „Първопричина", с която да се обясни съществуването на Вселената. ( Вътре във Вселената винаги можете да обясните едно събитие като следствие от някакво предишно събитие, но съществуването на самата Все­лена може да се обясни по този начин само ако тя е имала някакво начало.) Според Кант   ако Вселената не е имала начало, би трябвало да съществува безкраен период от време преди което и да е събитие, а това според него е абсурд. Аргументът за антитезата бил, че ако Вселената е имала начало, би трябвало да съществува безкраен период от време преди това начало, така че защо трябва да има начало в някакъв определен момент? В действителност случаите както с тезата, така и с антитезата са наистина един и същ аргумент. И двата се базират на негласното му допускане, че времето може вечно да бъде продължено назад независимо дали Вселената е, или не е съществувала вечно. Концепцията за времето няма смисъл преди началото на Вселената. През 1929 г. Едуин Хъбъл направил епохалното наблюдение, че накъдето и да се обърнем, далеч­ните галактики бързо се разбягват  от нас.  С други думи, Вселената се разширява. А това значи, че в по-ранни времена обектите са били по-близо един до друг. Фактически, изглежда,че , е имало време, преди около 10 — 15 млрд. години, когато всички те са били точно в едно и също място и когато поради , това плътността на Вселената е била безкрайна. Наблюденията на Хъбъл подсказват, че е имало време, наречено Големият взрив, когато Вселената е била безкрайно малка и безкрайно плътна. При такива условия всички научни закони, а следователно и цялата възможност да се предвиди бъдещето биха се провалили. Ако е имало събития преди това време, то те не биха оказали влияние върху това, което се случва , в настоящия момент. Тяхното съществуване може да се пре­небрегне, защото не би имало наблюдаеми последствия.  Това създава огромно затруднение пред съвременните физици. Как да обяснят съществуването на цялата Вселенска маса събрана в една точка наречена  „ сингурлярност ” . Отново се натъкваме на неопреоделимост и невъзможност за научно обясне на този феномен „ сингурлярността ”. Като че ли материята се създава непрекъснато и запълва отворените Вселенски пространства незнайно от къде и как ?  Тази теза е някак си по- приемлива от невъзможноста да дадем какъвто и да е бил отговор за безкрайна плътност на материята !? Но следват много трудни отговори. Как така непрекъснато се създава нова материя, от какво и от къде и как така се разширява ново пространство за да бъде запълнено от новосъздалата се материя ?

Ако приемем, че един свръх разум и всемогъщ, Бог е могъл да създаде Вселената както си иска  той би трябвало да я накара да се развива съвсем произволно. А, изглежда, е предпо­чел тя да се развива твърде правилно, съобразно с определени закони. Поради това е също толкова логично да предположим, че има и закони, управляващи и началното състояние. Съвсем логично е да приемем съществуването на закони преди съществуването на Вселената. Какви възможности имаме да си отговорим на въпроса: - „ От къде са се пръкнали тези закони ? ” До сега на всички научници някак си им убягваше очебииният факт за съществуването на информацията и , че всичко е заредено с нея и благодарение на нея се развива? Законите на информацията са също толкова безжалостни, колкото законите за енергията. Интересно е да си припомним, че носителят на информацията не е създателят на тази информация. Е ако нашата Вселена и ние, като част от нея сме носители на инфото, то кой го е създал ? Ако искате да се състезаваме в бесмислиците от рода  „ само ЦСКА”, или ” Да живее  БКП” можете да подхванете най- идиотската тема Дарвин за диспут !?


Използвани са някои материали от книгата на Стивън Хокинг " Кратка история на времето " .




Тагове:   Началото,


Гласувай:
2



1. rockbul - До богоизбрания
04.09.2009 04:03
Аз не съм сигурен дали Вселената съществува заради хрумката на БОГ да я създаде. От всякъде всичко ми крещи, че нещата са предопределени и се развиват по точно определени закони. Да така е ! На където и да се обърнем и в каквато и наука да се заровим от всякъде сме заливани с логика ( човешка) , познаваемост, ред и предвидимост, сочейки ни някак си интелект в основата. Абе шашашво е всичко и ако робуваме на учебниците и науко-идиотите облечени в карнавални тесногръди костюми и капаци на очите дето твърдят , че копелето Дарвин е светя светих и с неговата безумна тъпня обясняват произхода на живота. Толкава ограниченост просто е върха на промиването на мозъците. Ще си останем още дълго в гадният 20 век. Много техника и компютри и никой не ще да учи и да мисли. Където и да се обърнеш само даскали от средното.
цитирай
2. mileidi46 - po dqvolite, kak moje da pi6e6 s 4...
07.09.2009 14:49
po dqvolite,kak moje da pi6e6 s 4erno varxu 4eren fon.Mojex i da go pro4eta,no polu4ix glavobolie ot naprqgane...
цитирай
3. rockbul - do mileidi46
08.09.2009 02:55
Извинявай много за неудобството И аз самият не знам защо се е получило така. Я вно съм натиснал не това дето е трябвало. Веднага ще се поправя. Ако имаш проблем с кирилицата мога да ти изпратя кирилизатор. Само ако имаш нужда разбира се !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rockbul
Категория: Забавление
Прочетен: 1031070
Постинги: 249
Коментари: 563
Гласове: 1363
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930