Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2011 04:22 - Паметникът на съветската армия застрашава живота на столичани.
Автор: rockbul Категория: Политика   
Прочетен: 9672 Коментари: 17 Гласове:
12

Последна промяна: 21.06.2011 04:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       Паметникът на Съветската армия в София е трябвало да бъде махнат. Причината е в тунелите на метрото, които минават под територията, на която е издигнат монумента. „При вибрациите от острите криви (на метрото) действително може да има въздействие върху паметника”, заявява в интервю пред в. „Труд” известният архитект Христо Генчев. Той допълва, че самият паметник е проблем. „Недопустимо е да се държи подобен паметник. В крайна сметка това е една армия, която обявява война на България и я освобождава от... собствената й държавност ”, продължава арх. Генчев.
   Редно е паметникът да бъде разрушен или ако има излишни пари Столична община, да го премести някъде извън София. Той реално застрашава всички, които ползват и ще ползват парка в бъдеще, е мнението на млади архитекти, които дискутират по темата в лични блогове и мрежата.
   Метрото може да свърши тази деликатна работа, коментират политици, които смятат, че не е много разумно да влизаме в дискусия с Москва по въпроса.
По ирония на съдбата технологията, по която е замислено софийското метро е съветска, и именно тя предвижда завоите и вибрациите, които могат да видят сметката на скулптурната група.
   Паметникът е фундиран в дълбочина в далечната 1954 г., когато никой не е предполагал, че някога ще се наложи да издържа на огромно натоварване като това от метрото. Ситуацията налага или основен ремонт на облицовки, скулптурите и постамента или пълното демонтиране/разрушаване на паметника, категорични са специалистите.
   Още през октомври 2007 г. кандидатът за столичен кмет от СДС и ДСБ Мартин Заивон показа по време пресконференция снимки на паметника на Съветската армия, на които се виждаха големи пукнатини. Според изчисленията те са достатъчни някой ден грамадата да се срине върху детската площадка зад него.
   Не е нормално паметника на СА да е по-висок от Университета, ама аре, празник да е, пишат студенти от СУ „Св. Климент Охридски” в интернет дискусия за съдбата на каменния съветски солдат със „Шпагин” в ръка.
   Паметникът на Съветската армия е издигнат през 1954 г. от творчески колектив с ръководител Димитър Митов.
   През 1993 г. Столична община взима решение за неговото събаряне. Тогава посолството на Русия в София, както и кръгове в Кремъл реагират много остро на идеята и паметникът остава. Опитите да бъде унищожен този паметник продължават и днес, пише в руската Уикипедия.
   На паметника има надпис: "От признателния български народ".

Историческата справка показва, че на 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България. В този момент България е излязла от Тристранния пакт и е в положение на неутралитет./ на територита на страната няма немски войски/. По-късно България бива включена в състава на съветската армия и дава повече от 30 000 жертви до края на войната.
През 1947 г. на Парижката конференция България е записана в списъка на победените държави. Воюваме срещу победените и се оказваме победени. Брях нямам думи!





Гласувай:
17



1. pagan - Не знам, защо всички го наричат "паметник"?!
21.06.2011 10:12
Всъщност, по размери, подходи, палисади, той е МЕМОРИАЛ! А по предназначение
е гаден политически репер на зона на политическо влияние на съветска имперска заплаха от мафиотско- мутренски тип! Реакциити на Руското посолство и медии е грубо нарушение суверенитета на европейска държава! Нищо ново под слънцето!
Имаше един виц: - Какъв трябва да бъде гербът на СССР?
- Незнам, какъв?
- Амур!
-Защо?
- Ами, голо, въоръжено и иска всички да го обичат!!!
цитирай
2. mercy - "Воюваме срещу победените и ...
21.06.2011 11:41
"Воюваме срещу победените и се оказваме победени. Брях нямам думи!" Много точно казано, ние сме безнадежден случай, както се казва в една българска песен!:)
цитирай
3. анонимен - Атанас Юнака
21.06.2011 11:56
Не чети историята,както Дявола евангелието,бе биктам каменен ли чугунен ли?
цитирай
4. malchaniaotnadejda7 - Архитектът Христо Генчев е прав.
21.06.2011 13:09
От негова гледна точка. Но моята е различна и съм заявила позицията си преди 10 години. Категоричното ми мнение е, че трябва да бъде демонтиран и преместен извън центъра на държавата България. Там може да се извисява със същите размери паметник на Кубрат, Аспарух, Васил Левски, български войни, царе, законодатели, държавници, велики поети, именити певци от Орфей да наши дни, тракийски войни и царе... въобще представители на една от най-древните държавности на планетата. Така, ще припомня на нас и нашите наследници, откъде идваме и ще ни сочи пътя. Всеки паметник има своето присъствие и е част от историята. Затова много страни от бившия соцлагер демонтираха и преместиха подобни паметници в околностите на градовете си, в т.нар. паркове за паметници. Поздрав!
цитирай
5. tsenn - *
21.06.2011 13:39
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/06/20/1109665_nejna_revoljuciia_zaradi_izrisuvaniia_pametnik/
цитирай
6. анонимен - C4 пластичен експлозив или малко ...
21.06.2011 15:04
C4 пластичен експлозив или малко нитроглицерин и готово, но при всички случаи той ще бъде сринат със земята! Трябва да се заличи това позорно червено минало!
цитирай
7. tomcat - Също така застрашава да обърне з...
21.06.2011 15:34
Също така застрашава да обърне земната ос и да изведе земята от орбитата и ,това защо не го спомена?
цитирай
8. born - По принцип техническите решения не ...
21.06.2011 15:55
По принцип техническите решения не са проблем. Хората минават с метро под реки и заливи, в земетръсни зони и къде ли не, а тук проблемът се явява не технически, а политически. По повод търсенето на технически причини бих цитирал следната поговорка : На калпав х.. вълната му пречи.
цитирай
9. balgarski7vinarki - absolutno pravilno
21.06.2011 19:31
tozi pametnik e zareden s prostashkata gnusna energia na ruskata mashina-ne stava vapros za horata -jertvi a za scenaria i sigurno ima tehnika koiato "lovi" naivnizi naokolo za slujaba na ruskata gad.Sashtoto shte bade i s izmislenite simvoli,imena i t.n. svarzani s evrei i amerikanzi.Tuk e Evropeiska teritoria.
цитирай
10. nagodi62 - Паметникът си е на мястото, метрото ...
21.06.2011 19:48
Паметникът си е на мястото, метрото не е трябвало да го прокарват оттам!
цитирай
11. rockbul - Към Атанас Юнака
21.06.2011 20:52
"не знам" се пише отделно за разлика от "неграмотен". Пояснявам - ROCK-камък,скала и BULgaria, ако трябваше да е бик щеше да бъде изписано BULL . /българска скала/

Това, че България е била съюзник на Хитлер е неотменим исторически факт и ние трябва да си поемем своите отговорности за престъпленията му друго право аз не знам. На 5 Септември 1944 година СССР обявява ВОЙНА на България. СТАЛИН прави анонс и си запазва правото на нахлуване в родината ни, която от 2-ри Септември се управлява от ново и демократично правителство на Константин Муравиев. Което къса с Германия и кара Германците да напуснат страната. Съветската армия влиза в България чак на 8-ми вечерта в страната. Няма сражения, няма загинали солдати, с изключение на напили се мародери, осъдени от самата Съветска армия !!! България е окупирана, взети са парите от БНБ, ЖП вагоните и всички материални запаси, а Българската армия е пратена на фронта, където загиват или са тежко ранени над 30 000 души !!!
След войната СТАЛИН продължава окупацията на България с над 500 000 съветски солдата, които храним до изнемога чак до 1948 година !!!! Като резултат от всичко това нашите комунисти-предатели наричат окупаторите “освободители” и им правят Съветски паметници, с признателност, какаята….. Какви водачи, какъв „признателен” народ, нали ?Предлагам да се построят паметници на османската армия /тя повече заслужава все пак са ни владели 500 години/ защо не и на по-съвременни терористи, които нямат чак толкова пряко отношение към държавата ни- Осама бин Ладен, Садам, Мао и ще преименуваме централната софийска градина на "Градината на тероризма". Отивам за чадър, можете да почвате другари и другарки! "Нека плюването почне сега !"
цитирай
12. анонимен - da se maha
21.06.2011 22:05
-----
цитирай
13. анонимен - vednaga da se maha
21.06.2011 22:06
---toi e gaden.
цитирай
14. pachangel - Няма спор че сме варвари
21.06.2011 22:50
По силата на историята с който ни е поробвал винаги е падал от пиадестала.Тия новоизлюпени американофили на които помагат медиите и марионетните ни правителства трябва да знаят че е въпрос на време и ще изгониме янките но няма да разрушаваме паметниците на издигнати в чест на загиналите английски пилоти сринали София.Мазохизма у нас стана масова практика за издигане в очите на Уорлик в момента.И мавзолея създаде проблем при събарянето му от варварите така че не плачете за паметника който ви бади очите всеки път когато го виждате.
цитирай
15. pagan - Според мен,
21.06.2011 23:18
Изкуството трябва да възвисява духа чрез положителни примери, не чрез настъпващи отмъстители! И руските медии твърдят, (използвайки НАШАТА азбука!) че сме против християнството, (което е единствената религия, в която широко е застъпена ПРОШКАТА!) и която са взели от НАС! Защо?- Защото не сме съгласни грозните им обидни и мегаломански паметници, (даже мемориали!) да заемат ( и загрозяват) 100 декара площ на пъпа на столицата! И не усещат (като
всички империалисти!) чувство за срам, че се бъркат във вътрешните работи на СУВЕРЕННА държава!
цитирай
16. pachangel - За коя суверенна държава става дума :)
25.06.2011 19:05
Паган нещо бъркаш понятията бе човек,да си чувал нещо за чичо губернатор Уорлик :)Руснаците официялно като нас празнуват деня на славянската писменност и не твърдят че сме против православно християнство а ние доказваме пред света че нямаме религия.Не в руски а в Канадски луксозен атлас е написано че нямаме религия.Не знам кои сте ВИЕ които не сте съгласни с историята ни но факт е че тайните партизански нощни художествени акции и защитените паради са художествените ви приоритети.Такива сте страхливци че ако не се криете и ви пазят полицията и "учебните" бази на САЩ няма да смеете да тъпчете костите на хора които са загинали и за вашите освобождения.
цитирай
17. dedenze - Не бери ненужно гайле Андрейчо !
27.06.2011 18:41
Навремето се строеше доста по- добре и яко. Сигурно помниш колко нерви потроши СДС докъто срине мавзолея. Лесно се събаря, трудно се гради !
По - скоро посъветвай лумпенчетата и неонацистчетата да ходят всеки ден и да човъркат с ножчета и пирони, белким падне. Това, че роднините и близките няма къде и какво да работят не те притеснява, че баба ти и дядо ти не се хранят нормално с нищожните си пенсии също. Но паметника ти пречи, като в афоризма : "На калпавия ... - вълната му пречи !" - затова сега се обезкосмяват всички.
Опита за пренаписване и фалшифициране, омаловажаване на историята, най- много ме смущава. Това никой няма да ви прости !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rockbul
Категория: Забавление
Прочетен: 1030850
Постинги: 249
Коментари: 563
Гласове: 1363
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930