Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2008 10:40 - Невъзможноста живота да се създаде еии тъй!
Автор: rockbul Категория: Технологии   
Прочетен: 2049 Коментари: 2 Гласове:
0



Нека предположим, че преди милиони години се е формирала клетка, която се е сдобила с всички необходими за живота u вещества и се “съживила“. Тази клетка, дори и да е съществувала за кратко, в крайна сметка ще умре и след тази смърт няма да остане нищо и всичко ще се върне там, откъдето е започнало. Това е така, защото първата жива клетка, в която няма генетична информация, не би била способна да се възпроизведе и да сложи началото на ново поколение.

Генетичната система не се състои само от ДНК. В околната среда трябва да съществуват и ензими, които да разчитат кодовете в ДНК; куриер РНК, който да бъде произведен след прочитането на тези кодове; рибозоми, върху които РНК ще се трупат според тези кодове и ще се съединяват с цел производство; преносни РНК, които да пренасят аминокиселините в рибозомите, за да бъдат използвани в производството, както и изключително сложни ензими, които да управляват множество междинни процеси. Такава среда не може да съществува никъде другаде, освен в абсолютно изолирана и напълно контролирана среда, каквато е клетката, където съществуват всички важни необработени материали и енергийни ресурси.

В резултат на това органичната материя може да се самовъзпроизвежда единствено ако съществува като напълно развита клетка с всичките u органели и подходяща среда, където да може да оцелее, да обменя вещества и да събира енергия от заобикалящата я среда.

Тогава, ако една комплексна структура се е появила внезапно, то какво би означавало това?

Един пример. Нека, от гледна точка на сложността, оприличим клетката на модерен автомобил. ( Всъщност клетката е съставена от много по-комплексни и развити системи, отколкото една кола - със своя мотор и цялото u техническо оборудване.) Сега нека попитам: ако един ден навлезете навътре в една гъста гора и сред дърветата видите последен модел кола, какво бихте си помислили? Ще си помислите ли, че в продължение на милиони години различни елементи от гората случайно са се съединили и са произвели такъв автомобил? Всички необработени материали, изграждащи колата, са добити от желязо, пластмаса, гума, земя или техни вторични продукти, но дали този факт ви кара да си мислите, че тези материали са се синтезирали “случайно“, после са се съединили и произвели една такава кола?

Без съмнение, всеки човек знае, че колата е продукт на съзнателен дизайн, а именно завода, и би се почудил какво търси тя там в тази гора. Спонтанната поява на една комплексна структура в завършен вид показва, че тя е дошла от някъде? Не ми го побира акъла. Сигурно съм отсъствал на този урок по Биология!? Не ме обвинявайте в креационизъм, не съм...просто любопитко! Просветлете ме?


Тагове:   Невъзможноста,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rockbul - Абе не бих казал, че са тъпи фанат...
31.08.2008 13:06
Абе не бих казал, че са тъпи фанатици. След като задават въпроси на , които науката не може да отговори ! Нали всеки има право на мнение и избор да бъде какъвто си иска ?
цитирай
2. анонимен - sisi
20.09.2008 23:25
i az kato teb se pitam ... no o6te ne sam si otgovorila.. slu4ainost....ami .. ni6to ne e slu4aino... otkade naistina se e vzela tazi kletka...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rockbul
Категория: Забавление
Прочетен: 1031356
Постинги: 249
Коментари: 563
Гласове: 1363
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930