Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2009 05:42 - Еволюция на речта ? Шегичка може би ?
Автор: rockbul Категория: Технологии   
Прочетен: 1957 Коментари: 3 Гласове:
2



                                           ЕВОЛЮЦИЯ  НА РЕЧТА ? Шегичка, може би ?

               Как първоначално е възникнало човешкото съзнание и как е свързано с появата на речта – една особеност, която отличава човешките същества от всички останали живи същества. Когато ние говорим, благодарение на речта, можем да споделим своите мисли и да ги изразим по такъв начин, че отсрещната страна да може да ги разбере. Въпреки че това изисква високо специализирани мускулни движения на устните, гърлото и езика, ние почти не осъзнаваме това. Ние просто „искаме” да говорим. Звуците, сричките и думите се появяват чрез хармоничното свиване и отпускане на около 100 различни мускули, а изреченията, разбираеми от другите, се формират посредством подходящата поредица на граматични елементи като подлог, допълнение и местоимение. Фактът, че ние не правим нищо друго освен да „поискаме” да използваме едно такова умение, базирано на толкова комплексни етапи, очевидно показва, че речта не е просто умение, появило се от основните биологични структури. Човешкото умение да се говори е едно изключително сложно явление, което не може да бъде обяснено от гледна точка на въображаемите изисквания или механизми на еволюционния процес. Въпреки прекалено дългите проучвания еволюционистите не могли да представят нито едно доказателство за това, че едно изключително сложно умение като речта е еволюирало от простите животински звуци. Дейвид Примек от Пенсилванския университет излага ясно този неуспех, като казва: „Човешката реч представлява смущение за еволюционната теория…”

Добре известният езиковед Дерек Бикъртон обобщава причините за това „смущение” така: " Може ли речта да се е появила направо от някоя черта на човекоподобните маймуни? Не. Прилича ли на формите на комуникация на животните? Не… нито една маймуна досега, дори в резултат на усилено обучение, не се е сдобила дори с основите на синтаксиса… как се появяват думите, как се появява синтаксисът. Но тези проблеми лежат в основата на речевата еволюция.”

Всички езици по света са сложни и дори еволюционистите не могат да си представят как нещо толкова сложно би могло да е придобито постепенно. Според биолога-еволюционист Ричард Доукинс всички езици, дори и племенните, които се смятат за най-примитивни, са много сложни: „ Моят ясен пример е речта. Никой не знае как тя се е появила... Също толкова неясно е и възникването на семантиката, на думите и техните значения… всичките хиляди езици по земята са много сложни. Аз съм склонен да смятам, че те са се развили постепенно, но не е много ясно, че е станало така. Някои хора смятат, че речта е започнала внезапно, създадена от един гений на определено място и в определено време.”

Двамата мозъчни изследователи-еволюционисти У. К. Уилямс и Дж. Уейкфилд от Държавния университет в Аризона казват следното по въпроса: „ Въпреки липсата на доказателство за междинните стадии на речевата еволюция алтернативите са трудни за приемане. Ако някои особености, характерни за вида, не са еволюирали малко по малко, то изглежда, че съществуват само два начина за обясняване на появата й. Тя или е поставена на място от някоя все още неоткрита сила, може би чрез божествена намеса, или пък е била последица от някаква относително рязка промяна в развитието на вида, може би някакъв вид спонтанна и широко разпространена мутация… но случайното естество на една такава неочаквана мутация прави това обяснение да изглежда съмнително. Както беше отбелязано (Пинкър и Блум, 1990), вероятността за появата на мутация в една система, толкова сложна и очевидно толкова съвършено подходяща за задачата си като речта, е удивително ниска.”

Професорът по лингвистика Ноам Чомски прави следния коментар относно сложността на речевата способност: „ Дотук не споменах нищо относно произхода на речта. Причината за това е, че съществува малко, което би могло да се каже. Освен от периферна гледна точка, тя до голяма степен остава мистерия."

По същия начин, по който еволюцията е неспособна да обясни комплексността на биологичните структури, които осигуряват говора, също така е неспособна да обясни и възникването на съзнанието, което прави речта възможна. 

по материали на г-н Яха.


Тагове:   може,   еволюция,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ledzeppelin - ..
22.01.2010 13:15
Точно за това си говорихме вчера след лекции на по бирички. хаха :) С един мой приятел,който е философия ... речта ли ви смущава толкова всички? А какво е нужно,за да нарисуваш нещо,да изобразиш света около теб или да се усмихнеш.Казах им - можем да изразим всичко ама наистина ВСИЧКО чрез интонация и мимика.Няма да е по-несъвършено.Напротив - думите са несъвършените! Ако е имало някаква необходимост от тях,за да се запази познанието(защото паметта не може да обхване всичко;а и огромните периоди от време са проблем) те са се появилил.Ох,защо не четете Азимов и ще ви се изясни! :Р
цитирай
2. rockbul - Led Zeppelin ?
23.01.2010 01:16
Азимов го четях когато бях на твоята възраст и ходех на лекции. Благодаря за гостуването ти в моят БЛОГ. Винаги съм харесвал начина ти на мислене и сега разбирам, че си доста млада, което ме кара да се радвам, че има и умни Българчета. " It Might Get Lowd " - Това е филм с Гурото - Джими Пейдж. Ако си пропуснала да го гледаш свали си го. Има го по тракерите !
цитирай
3. ledzeppelin - ..
23.01.2010 10:34
Аз не казвам,че ти трябва да четеш Азимов,сигурна съм,че си. :) Казвах им го на тях. Макар че те четат какви ли не други и по-сложни неща,някои от които съвсем не понасям.Казвам го,защото в .. Пирати от астероидите или в Немезида(не съм сигурна) той обяснява доста добре как думите са несъвършени всъщност;въпреки хилядите им нюанси.Аз се занимавам с думи;така че не съм пристрастна. :)

Не съм гледала It Might Get Lowd ,задължително ще го дръпна! :Р
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rockbul
Категория: Забавление
Прочетен: 1032266
Постинги: 249
Коментари: 563
Гласове: 1363
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930