Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2010 02:07 - Рахат локум
Автор: rockbul Категория: Забавление   
Прочетен: 1792 Коментари: 1 Гласове:
2



  Рахат локум

Направят сироп от една ока (1.225 г) добра захар и три оки(3.675 кг)
вода, който щом сложат на огъня в една тенджера, объркват го малко по малко със 75 драма(294 гр.) добре трито нишесте и за да не стане на ...топчета и да не се залепят отдолу, бъркат го непрекъснато. След като го варят доста, слагат на една бучка ситна захар от него 1-2 капки, които ако се попият от захарта, трябва още да ври. Ако останат на бучката, тогава слагат стрит малко миск(истинска дъвка) заедно с 25 драма(98 г ) розова вода, разбъркват го няколко пъти и го снемат от огъня. После намазват една тепсия(тава) с миндалово(бадемово) масло, изсипват в нея този варен сироп, който като изстине, нарязват го както искат и половината от него оставят в пресеяно нишесте, а половината в захар и зада не се слепи, разбъркват го. Този локум е най-добрият.

Петко Рачов Славейков, “Готварска книга“ (1870 г.)



Тагове:   локум,


Гласувай:
2



1. lamiata - Рахат локумен!
04.09.2010 21:48
Отваряне на очите за друга екстраполация на бае ни Петко! Уместно в днешни времена, Рокбулич!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rockbul
Категория: Забавление
Прочетен: 1031589
Постинги: 249
Коментари: 563
Гласове: 1363
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930