Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2011 03:56 - Човек не е еволюирало животно !
Автор: rockbul Категория: Забавление   
Прочетен: 2907 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 08.01.2011 12:59


Редица клонове на науката (медицина, психология, логика, социология, етика, биология, история, педагогика и др.), както и многовековната човешка опитност показват, че между човека и животните има огромни разлики и съществуват непреодолими бариери. Ние ще споменем някои от тези различия:

1) Човекът има много по-сложно устроен мозък от този на животните, уникални интелектуални способности, добре развити форми на култура и несравними форми на комуникация. Човешкият мозък притежава качества, които нямат еквивалент в животинския свят. Хората само ходят изправени и устройството на гърлото и мозъка им позволява да говорят, да пишат и да заучават нови неща. Социалната организация и социалното поведение са много по-сложни. В анатомично, физиологично, молекулярно-биологично и преди всичко в генетично отношение човекът притежава забележителни специфични свойства. Всичко това при животните липсва.

2) Човекът притежава свободна воля, творчески заложби, изобретателност и интелигентност, чувство за вина, срам и отговорност, широкомащабни способности да възприема, анализира, систематизира и преценява, има абстрактно мислене. Всичко това при животните липсва.

3) Човекът може да мотивира своите мисли и действия, да си поставя цели и планове, както и да преценява последиците от своето поведение, да търси смисъл и цел на живота си. Всичко това при животните липсва.

4) Човекът има неугасим стремеж да обича и да бъде обичан, да се доверява и да му се доверяват, оценява и избира, има естетически усет, стреми се към увековечаване. Надарен с уникална ценностна система: морал, любов, надежда, радост, мир, щастие, милост, справедливост, благодарност, признателност, отговорност, състрадателност, взаимопомощ и вроден стремеж да търси и постига истината. Всичко това при животните липсва.

5) Човекът притежава уникалната способност да бъде религиозен или съзнателно да отрича съществуването на своя Творец, като Го замества с измислени от него външни форми на богопочитание и суеверия, има способността да измисля атеистични философски системи и недоказуеми теории, чрез които съзнателно и напълно егоистично манипулира сам себе си и цели общества. Всичко това при животните липсва.

6) Човекът притежава дух, съзнание и съвест, което в целия биологичен свят никъде и под никаква форма не се среща. Човекът е единственото създание, което притежава безсмъртна душа.

7) Човекът е единственият биологичен вид, който поради егоистични и властолюбиви причини и без да е жизнено необходимо, може съзнателно да бъде лицемерен, да лъже, експлоатира и убива своите себеподобни и себе си. В животинския свят такава жестокост и бруталност към себеподобен вид не се среша.


Това са само някои от качествата на човека – положителни и отрицателни, които го отличават тотално от животинския свят.

Защо споменаваме всичко това? Искаме да покажем, че между човека и животните съществува непреодолима пропаст, че това са два различни свята и човекът не е еволюирало животно.

проф. д-р Д.Свиленов





Гласувай:
3



1. fossilomaniac - ...
27.02.2011 19:35
Човекът не е еволюирало животно разбира се..той Е животно!!!
цитирай
2. rockbul - до fossilomaniac
28.02.2011 02:39
Наблюдавайки голяма част от човеците можем да достигнем до такава метафорична констатация.
цитирай
3. polaris - Гледни точки...
01.03.2011 10:08
А кой ви каза и по-какъв еталон определихте, че това да се говори език е нанадминато качество? Това е толкова видистки критерии обоснован на дискриминация спрямо другите животно. Лично за мен, човешки същества, който умеят да си говорят чрез телепатия са много по-висши от тези който говорят думи! Също така, как разбрахте, че делфините примерно не си говорят и, че техните ултразвукове които ни се струват като въздействаща абстракция на нас, не са нищо повече от техния език?! "В анатомично, физиологично, молекулярно-биологично и преди всичко в генетично отношение човекът притежава забележителни специфични свойства." :D :D :D Има земноводни който стоят замразени по 6 месеца в година в лед и като се стопи леда, оживяват наново. Нещо не ми изглежда човека да е 'ненадминат' в своята структура, след като до днес не съм чувал човек да е замразен в лед и после да оживява! И кой са разликите ни спрямо другите четирикраки създания, особено бозайниците, че не мога да разбера. Сучем мляко (бозайници сме) имаме четириделно сърце и топла кръв, козина (косми). Почти при всички мъжки бозайници оная им работа е разположена коремно. Само гръдния кош ни е сплескан не странично, а отпред-назад и тазът ни е по-тесен, защото ходим изправени. Имаме биноклулярно зрение, както доста от хищниците. НЕ ЧУВАМЕ звуците в огромен диапазон, който други животни чуват. НЕ УСЕЩАМЕ миризми, както кучето да речем. Всички останали качества на човека са резултат от висшата нервна дейност, съзнание, но не е без резултат от неговото любопитство да опознава обкръжаващата го среда. Без да опознава средата в която живее, човек нито ще е религиозен, нито ще обича и тнн. Всички живи същества притежават вътрешна енергия, която за хората може да се нарече "дух". През всички организми тече поток от енергия който ни свързва. И ако аз и ти стоим на ръба на една пропаст между кого е тя непреодолима - между теб и мен или между мен и теб!???!От моя гледна точка ти не можеш да я преодолееш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rockbul
Категория: Забавление
Прочетен: 1031686
Постинги: 249
Коментари: 563
Гласове: 1363
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930