Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2022 12:51 - Какво е трети март?
Автор: rockbul Категория: История   
Прочетен: 1477 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 17.07.2022 12:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  КАКВО Е ТРЕТИ МАРТ?

1. Официален национален празник - който тепърва се създава като традиция, макар че общественото съзнание го схваща като утвърден от много десетилетия и дори над век (3 март е определен за празник с решение на парламента от 5 март 1990 г.)
2. Официален национален празник, който никога не е бил такъв по времето на социализма и не се е чествал (с едно-единствено изключение – 3 март 1978 г. ).
3. Официален национален празник, който освен при социализма не бил такъв и при капитализма, а 46 години от времето на капиталистическа България дори не е отбелязван като празник.
4. Български национален празник на нещо като аристократично рождение - датата на възцаруването на престола на руски император. Санстефанският мирен договор дублира датата, на която се възкачва на трона руският император Александър ІІ – 19 февруари 1855 стар стил (3 март нов) Руската делегация е настоявала и успяла именно на тази дата да се положат подписите. Въобще при императорските особи важни събития винаги кореспондират с подобна дата – Указът на този руски император за освобождаване на руските крепостни например е издаден на същата дата.
5. Български национален празник по повод дата, на която две воювали страни без никакво наше участие и дори присъствие подписват предварителен мирен договор с характер на споразумение. Споразумение, защото влиза в сила само след ратификацията му, извършена близо месец по-късно и изисква подписване на окончателен мирен договор. (вкл. и за границите на българските територия) Т.е. празнуваме едно несъстояло се в редица негови клаузи - добри или лоши за нас неокончателно споразумение за примирие между Руската и Османската империи.
6. Български национален празник по повод подписване на Сан-Стефанския мирен договор, с който Османската империя признава независимостта и се определят границите на Черна гора, Сърбия, Румъния. (вкл. от българска територия - западните покрайнини се дават на Сърбия и Северна Добруджа на Румъния)
7. Български национален празник по повод подписването на Сан-Стефанския договор, с който се определя и съдбата на Босна и Херцеговина, остров Крит, отнемат се територии на Армения и т.н.
8. Български национален празник по повод подписването на Сан-Стефанския договор, с който Русия получава значителни териториални отстъпки от Турция в Кавказ.
9. Български национален празник за договор за създаване на автономно княжество, в който се предвижда неопределено по време пребиване на „руски окупационен корпус” (така е записано) и заплащане на разходите за това от България. В следващите 12 години са платени милиони и милиони рубли, разнозначни на тогавашни 32 тона злато. 10. Български национален празник за договор, предвидил плащане на данък и юридическо върховенство на султана, който заедно с другите държави ще утвърждава избора на български княз.
11. Български национален празник за договор, предвидил правото на преминаване на редовни османски войски през България и старопланинските проходи, ако реши Високата порта, предвидил нейна собствена поща и собствен телеграф на нашите земи.
12. Български национален празник за договор, който предвижда изработката на Устав на бъдещето управление под контрола на руски императорски и турски императорски комисар според (цитат от договора) "примера и образеца от 1830 г. за руските крайдунавски княжества".
13. Български национален празник на държавността ни с договор, който е предвидил възможността и останалите европейски правителства да могат да изпратят свои комисари за контрол.
14. Български национален празник за договор, който предвижда смесени турско –български комисии под наблюдението на руски комисари да определят споровете по собствеността на турските бейове по нашите земи.
15. Български национален празник за договор, включил карта по принцип на земите на княжеството ни, но предвидил окончателно оформяне на тези земи и юридическото им легитимиране чрез бъдеща дейност на специално създадена за целта в бъдеще турско-руска комисия.
16. Български национален празник, който предвижда сриване на всички крепости в нашите земи и забрана за българско морско корабоплаване и кораби.
Т.е. Санстефанският мирен предварителен договор бележи краят на османското владичество, обаче в точно определени мащаби, запазвайки васалния статус на българските земи, като го превръща в двоен – турски и руски. (запазвайки обаче владичеството на Портата върху територии, които иначе ще преминат в западни ръце) И в тази си роля е съвместен дипломатически инструмент за постигане на по-добри резултати за Турция и Русия на предвидената бъдеща конференция за урегулиране на проблемите.
И една бележка, която допълнително прояснява защо е такъв този договор от Сан-Стефано. Защото е плод на други секретни договори на руската империя. Тази освободителна война се води от Русия, но е продукт на споразумения с другите Велики сили след отхвърляне на Цариградското споразумение между Високата порта и др. Велики сили за автономия на територии от Османската империя (вкл. и българските). Ето ви например един факт за тези секретни споразумения:
Много преди началото на войната, на 26 юни - 7 юли 1876 г., в Райхщад, се подписва тайно споразумение между Русия и АвстроУнгарската империя. Според него се изключва образуването на компактна славянска държава при евентуална руска победа над Турция. Ако се появи някаква държава, чието име не е посочено, нейната южна граница не трябва да прехвърля билото на Стара планина.
http://istmat.info/node/27175
Този текст фигурира и в Допълнителната конвенция, подписана на 15.01.1877 г. http://istmat.info/node/27176 И т.н., и т.н. ---
Повдигам отново тази дискусия и за да покажа на хората наложените им чрез пропагандата щампи в мисленото им. Или като пише в пиесата си „Ученик на дявола” нобеловият лауреат Бърнард Шоу:
- А какво ще каже историята?
- Историята, сър, както винаги ще излъже!
И отново пояснявам - този текст не е русофобски! За заслепените от пропагандата, които ще нададат крясъците си, пак ще отбележа, че социализмът в България не празнуваше 3 март, макар че беше русофилски и прокремълски до мозъка на костите си. Не са празнували или отбелязвали никога като победа тази дата и в Русия - великите нации не се фукляват с дипломатическите си игри. Затова в името на дипломацията понякога отбелязват с венци и на най-ниско официално равнище пред някой паметник освобождаването на България, но никога победата им срещу Турция (дори и в най-горещите периоди на студената война, дори и след свалянето на руския самолет над Сирия) То и затова поздравлението на Путин до Радев руското посолство у нас е маркирало с линк от интернет-страницата на българския президент, а не от тази на руския, където не може да се намери (както няма поздрави за Трети март и на други официални страници - Руската Дума, руското Външно и т.н.).
************************** ************************** **************************
Давам текст на Санстефанския договор на руски език от "Сборник договоров России с другими государствами (1856-1917)" Источник: Государственное издательство политической литературы
http://istmat.info/node/27178

или от най-авторитетния руски държавен универститет "Ломоносов" в Москва http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/FOREIGN/stefano.htm
Давам текст от изследване на прочутия университет Оксфорд от 1885г. за договора с факсимилета от оригиналните текстове на френски (езика на дипломацията тогава), поместени в него (анализът започва от 335 стр.):
http://archive.org/stream/europeanconcerti00holluoft…

Grigor Lilov 



Гласувай:
6



1. koshmar - Да, тоя 3 март е срам за нацията и т...
17.07.2022 13:06
Да, тоя 3 март е срам за нацията и трябва да се премахне!
цитирай
2. barin - Здравей, rockbul. На много места ...
17.07.2022 19:41
Здравей, rockbul. На много места чета за 3-ти март. Не разбирам какъв е интересът на хората 'по никое време" към тази дата- наш национален празник. По т. 5 не мога да се съглася. Българското опълчение има важна роляв за разрастване на войната. По този повод съм писал тема. Наистина нашият национален празник няколко пъти е променян, което не е правилно. Не може при смяна на политическия курс всеки път да се променя националния празник. Няма как да бъде основаването на Дунавска България, защото датата не е известна.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rockbul
Категория: Забавление
Прочетен: 1030920
Постинги: 249
Коментари: 563
Гласове: 1363
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930