Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2009 03:40 - Между "Еволюцията невъзможна 2 и 3" !
Автор: rockbul Категория: Технологии   
Прочетен: 1086 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 27.04.2009 03:48


Попаднах на страхотен пост на frontier  и бързам да го сложа тук за да може повече хора да го прочетат .
Сър Ърнест Ръдърфорд, председател на Кралската академия и носител на Нобелова награда по физика, разказа следната история:
"Преди време получих обаждане от колега, който е на път да даде на свой студент нулева оценка за отговора му на въпрос по физика, а на студентът твърдеше, че е отговорил перфектно на въпроса.
Бях избран за безпристрастен арбитър. Прочетох изпитния въпрос:
"Как е възможно да се определи височината на сграда с помощта на барометър?"
Студентът беше отговорил:
"Вземете барометър на върха на сградата, завържете дълго въже на него, спуснете го на улицата, а след това го издърпайте нагоре, измерете дължината на въжето. Дължината на въжето е височината на сградата."
Студентът наистина имаше силен довод за пълен кредит, тъй като той наистина беше отговорил на въпроса правилно! От друга страна, ако се даде пълен кредит за отговора , това ще допринесе за постигането на висока оценка в дипломата му по физика, но отговорът не потвържда компетентност по физика.
Аз предложих на студента да опита отново. Дадох му шест  минути, за да отговори на въпроса с предупреждение, че отговорът трябва да показва знания по физика. В края на петата минута той не бе написал нищо. Попитах го, дали желае да се откаже, но той каза, че има много отговори на този проблем и просто в момента мисли  за най-добия. Аз се извиних за прекъсването и му казах да продължи.. В следващите минути бях попарен от неговия отговор, който гласеше:
Вземете барометър на върха на сградата и го поставете на ръба на покрива. Хвърлете барометъра и засечете времето му на падане с хронометър. След това използвайте формулата х = 0.5xaxt ^ 2, за изчисляване на височината на сградата.
В този момент, аз попитах моя колега професор дали вече е готов да се откаже и той призна, че ще даде на студента почти пълен кредит.
При напускане на офиса си припомних, че студента беше казал, че има и други отговори на проблема, така че аз го попитах какви са те.
"Е", каза на ученика, "Има много начини за измерване на височината на сграда с помощта на барометър. Например, бихте могли да излезете с барометъра по време на слънчев ден и да замерите височината на барометъра и дължината на сянката му, както и дължината на сянката на сградата. Накрая използвйте съотношението им и ще определите височината на сградата. "
"Добре," казах, "ами другите начини?"
"Да", каза на ученика, "има един много елементарен метод за измерване. В този метод, можете да вземете барометър и да започне да вървите нагоре по стълбите на сградата. Като изкачвате стълбите маркирайте дължината на барометъра по протежение на стената. Броят на маркировките ще ви даде височината на сградата в барометърни единици. Много директен метод.
"Разбира се."
"Ако искате по-сложен метод, можете да вържете барометър на края на въже, залюлейте като махало, за да се определи стойността на гравитацията [тежестта] на нивото на улицата и в горната част на сградата. От разликата между двете стойности на G може да се изчисли височината на сградата.
"По същия начин бихте могли да вземете барометър на върха на сградата, приложете дълго въже към него, свалете го точно над улицата, а след това го залюлейте като махало. Сега можете да се изчисли височината на сградата от периода на прецесия ".
"В заключение има много други начини за решаване на проблема. Може би най-добре "- каза той - " е да се вземе барометър на приземния етаж, където е офиса пазача на сградата. Може да се го питате, както следва: "Г-н началник, тук имам един барометър. Ако ми кажете височината на сградата, аз ще Ви го дам в замяна".
В този момент, аз попитах студента, дали той наистина не знаеше конвенционалния отговор на този въпрос. Той призна, че е го знае, но заяви, че му е омръзнало в гимназията и колежа от професори, който се опитва да го научат как да мисли! "

Интересно ли ви е да разберете името на студента в горната история? - Нилс Бор

http://rockbul.blogspot.com/




Гласувай:
0



1. frontier - Благодаря за рекламата :) лека и ...
26.04.2009 03:42
Благодаря за рекламата :)
лека и спокойна нощ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rockbul
Категория: Забавление
Прочетен: 1028722
Постинги: 249
Коментари: 563
Гласове: 1362
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031