Постинг
04.09.2010 02:07 -
Рахат локум
Рахат локум
Направят сироп от една ока (1.225 г) добра захар и три оки(3.675 кг)
вода, който щом сложат на огъня в една тенджера, объркват го малко по малко със 75 драма(294 гр.) добре трито нишесте и за да не стане на ...топчета и да не се залепят отдолу, бъркат го непрекъснато. След като го варят доста, слагат на една бучка ситна захар от него 1-2 капки, които ако се попият от захарта, трябва още да ври. Ако останат на бучката, тогава слагат стрит малко миск(истинска дъвка) заедно с 25 драма(98 г ) розова вода, разбъркват го няколко пъти и го снемат от огъня. После намазват една тепсия(тава) с миндалово(бадемово) масло, изсипват в нея този варен сироп, който като изстине, нарязват го както искат и половината от него оставят в пресеяно нишесте, а половината в захар и зада не се слепи, разбъркват го. Този локум е най-добрият.
Петко Рачов Славейков, “Готварска книга“ (1870 г.)
Направят сироп от една ока (1.225 г) добра захар и три оки(3.675 кг)
вода, който щом сложат на огъня в една тенджера, объркват го малко по малко със 75 драма(294 гр.) добре трито нишесте и за да не стане на ...топчета и да не се залепят отдолу, бъркат го непрекъснато. След като го варят доста, слагат на една бучка ситна захар от него 1-2 капки, които ако се попият от захарта, трябва още да ври. Ако останат на бучката, тогава слагат стрит малко миск(истинска дъвка) заедно с 25 драма(98 г ) розова вода, разбъркват го няколко пъти и го снемат от огъня. После намазват една тепсия(тава) с миндалово(бадемово) масло, изсипват в нея този варен сироп, който като изстине, нарязват го както искат и половината от него оставят в пресеяно нишесте, а половината в захар и зада не се слепи, разбъркват го. Този локум е най-добрият.
Петко Рачов Славейков, “Готварска книга“ (1870 г.)
Следващ постинг
Предишен постинг
Търсене
За този блог
Гласове: 1363